Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», υλοποιεί το Διεθνές Εθελοντικό Πρόγραμμα Στήριξης Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Reach to Recovery, με μια δυναμική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων εθελοντριών. Στηρίζεται στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία της ασθενούς με μια εκπαιδευμένη εθελόντρια που προ ετών είχε την ίδια εμπειρία και τώρα απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή. Η εθελόντρια αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα επιβίωσης και ποιοτικής επαναδραστηριοποίησης. Έτσι η ασθενής παίρνει μεγάλη ενθάρρυνση, ανακούφιση και ελπίδα για το μέλλον. Η εθελόντρια έχει την ικανότητα να ακούει, να σέβεται και να καταλαβαίνει όσο κανείς, τα αρνητικά συναισθήματα της ασθενούς, χωρίς να καταφεύγει σε παρηγοριές και συμβουλές.

patients_supportΤο Πρόγραμμα είναι αποδεκτό στον επιστημονικό χώρο και εκτιμάται ιδιαίτερα για τη συμβολή του στη ψυχοκοινωνική αποκατάσταση της γυναίκας με καρκίνο στο μαστό.

Η εκπαίδευση των εθελοντριών διαρκεί 3 μήνες και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντονίζεται από την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου.

Για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, οι εθελόντριες επιλέγονται προσεκτικά, με κριτήρια:

  1. Η παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από τις θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.
  2. Η επιτυχής ψυχοκοινωνική προσαρμογή και η συναισθηματική σταθερότητα.
  3. Η ικανότητα στην επικοινωνία.
  4. Η επιθυμία για εθελοντική προσφορά.

Η εκπαίδευση των εθελοντριών στοχεύει στην κατανόηση του ρόλου, στην οριοθέτηση, στην αναγνώριση συναισθημάτων και στην αποτελεσματική επικοινωνία.

Παρ΄ όλο που το περισσότερο αναφερόμενο κίνητρο είναι η επιθυμία βοήθειας των νέων ασθενών, ένα μεγάλο ποσοστό εθελοντριών του Συλλόγου αναφέρει ότι βοηθήθηκε μέσα από τις διαδικασίες της εκπαίδευσης, εποπτείας και υλοποίησης του προγράμματος.

rri_international

Εάν θέλεις, μπορείς και εσύ να γίνεις εθελόντρια!
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινώνησε με την κοινωνική λειτουργό του Συλλόγου, κυρία Ελένη Λέκα στο τηλέφωνο 210 4180006 (εσωτερικό 19).

Εμπειρία εκπαιδευμένης εθελόντριας

  • Έχοντας μόλις κάνει τη μαστεκτομή μου, έναν ακρωτηριασμό που λάβωσε τη γυναικεία μου υπόσταση, έβλεπα απελπισμένη τους αγαπημένους μου να προσπαθούν να μου δώσουν κουράγιο. Όμως , ο φόβος που διέκρινα στα μάτια τους ήταν μεγαλύτερος από τον δικό μου. Πίστευα πως είχε φτάσει το τέλος. ΄Ηταν τότε που με επισκέφτηκε μία εκπαιδευμένη εθελόντρια από το "Άλμα Ζωής". Μου κράτησε σφικτά το χέρι και ένιωσα τους παλμούς της καρδιάς της. Αυτή η γυναίκα υπήρξε για μένα παράδειγμα δύναμης, ελπίδας ,αγωνιστικότητας. Με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ και γώ να τα καταφέρω. Οκτώ χρόνια μετά,νιώθω περήφανη και ευλογημένη που , έχοντας εκπαιδευτεί σαν εθελόντρια είμαι σε θέση εγώ τώρα να κρατώ σφιχτά το χέρι της γυναίκας που νοσεί, να είμαι εγώ τώρα παράδειγμα δύναμης και ελπίδας για 'κείνη. Μέσω του εθελοντισμού, ιερή υποχρέωση για μένα, η ασθένειά μου από απειλή έγινε δύναμη. Μια δύναμη που μου επιτρέπει να αγωνίζομαι για να ακουστεί παντού η αλήθεια. Ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος.

    Κούλα Εκπαιδευμένη Εθελόντρια του "Άλμα Ζωής", Survivor καρκίνου του μαστού
0