Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης υλοποιείται από τους έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου (ψυχολόγους υγείας – ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) και αποτελεί μαζί με το εθελοντικό πρόγραμμα την «καρδιά» των προγραμμάτων του Συλλόγου.

Κύριος στόχος η εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ασθενούς και το στάδιο της θεραπείας στο οποίο βρίσκεται.

Πιο συγκεκριμένα η ψυχοκοινωνική στήριξη και τα προγράμματα έχουν ως στόχο:

  • άμεση αντιμετώπιση της κρίσης που επιφέρει η διάγνωση καρκίνου μαστού
  • διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων (άγχος, φόβος μετάστασης, φόβος θανάτου, κατάθλιψη)
  • αποδοχή της νέας εικόνας σώματος
  • προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής
  • εκπαίδευση σε δεξιότητες για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής

Ατομική Συμβουλευτική:

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν τη δυνατότητα ατομικών συναντήσεων, προκειμένου να επεξεργαστούν τα ειδικά θέματα που τις απασχολούν και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η ατομική συμβουλευτική, ωστόσο, δεν απευθύνεται μόνο στα μέλη μας, γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού αλλά και στα μέλη των οικογενειών τους.

Συμβουλευτική Ζεύγους και οικογένειας:

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι μια οικογενειακή υπόθεση.

Οι ισορροπίες, οι ρόλοι και η δυναμική των σχέσεων προσωρινά διαταράσσονται.

Η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύει στην βελτίωση της σχέσης των συντρόφων, στην καλύτερη επικοινωνία τους, στην αναγνώριση των αναγκών του κάθε συντρόφου, στην επίλυση προβληματικών «περιοχών» κλπ.

Ομάδα Διαχείρισης Άγχους:

Το άγχος αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στόχος δεν είναι να μην έχουμε ποτέ ξανά άγχος, αλλά να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε.

Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες με καρκίνο μαστού να αποκτήσουν δεξιότητες διαχείρισης άγχους, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν τόσο στις ανάγκες της θεραπείας όσο και της καθημερινότητας.

Ομάδα Στήριξης Γυναικών Υπό Χημειοθεραπεία:

Η χημειοθεραπεία είναι αναμφισβήτητα μία από τις πλέον επώδυνες φάσεις θεραπείας, καθώς επιφέρει πολλαπλές παρενέργειες. Πολλές φορές οι γυναίκες νιώθουν να έχουν χάσει τον έλεγχο, οι παρενέργειες της θεραπείας επηρεάζουν τόσο την ψυχολογική τους κατάσταση και τη λειτουργικότητά τους όσο και την αυτοεικόνα τους, ο ρόλος τους διαταράσσεται τόσο μέσα στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό πλαίσιο.

Στόχος της ομάδας είναι η στήριξη των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτή τη θεραπευτική διαδικασία, η επεξεργασία και επίλυση των θεμάτων που τις απασχολούν, η αναγνώριση και επεξεργασία των συναισθημάτων και φόβων που τις ανησυχούν και η εκμάθηση δεξιοτήτων χαλάρωσης που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Ομάδα Στήριξης Γυναικών με Μετάσταση:

Η μετάσταση αποτελεί ένα στρεσογόνο γεγονός για την γυναίκα.

Έρχεται αντιμέτωπη με νέες απειλές, οι ισορροπίες που είχε ανακτήσει ταράσσονται, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα επικρατούν.

Στόχος της ομάδας είναι η αναγνώριση και επεξεργασία των φόβων και των ανησυχιών που προκύπτουν, η έκφραση και ανακούφιση των δυσάρεστων συναισθημάτων, η κινητοποίηση προς μια ενεργό επίλυση του παρόντος προβλήματος, η αποδοχή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Ομάδα Οριοθέτησης και Επικοινωνίας:

Στόχος της ομάδας είναι η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων και δυσκολιών που προκύπτουν στην επικοινωνία με τους άλλους, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος προσωπικής ευθύνης για τη λειτουργική διαχείριση των δυσκολιών στις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και η εκπαίδευση σε δεξιότητες που συμβάλλουν στην οριοθέτηση και στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους άλλους.

Οι ομάδες θεραπείας είναι κλειστές, με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων και συγκεκριμένη διάρκεια.

Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης:

Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης, 210 8 253 253 του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι μια εμπιστευτική πηγή πληροφόρησης και στήριξης που απευθύνεται τόσο στη γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού όσο και στα μέλη της οικογένειας της, σε συγγενείς αλλά και σε φίλους της.

Η Γραμμή Στήριξης στελεχώνεται από ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα συνομιλίας με εκπαιδευμένες εθελόντριες – γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού του Συλλόγου.

Κάθε τηλεφώνημα φροντίζουμε να απαντάται μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού και εχεμύθειας.

Στόχος της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης

Στόχος της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης είναι κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να έχει τη δυνατότητα έστω και τηλεφωνικά, να εκφράσει και να συζητήσει θέματα όπως :

  • Tη δυσκολία της να αποδεχθεί τη διάγνωση
  • Τα συναισθήματά, τις σκέψεις και τις ανησυχίες της
  • Το πώς και αν θα ενημερώσει τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους της.

Επίσης, μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης, η γυναίκα που νοσεί μπορεί να λάβει έγκυρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα εργασιακά της δικαιώματα, τις ασφαλιστικές καλύψεις αλλά και τις κρατικές παροχές.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης, επίσης, δίνει την ευκαιρία σε συγγενείς και φίλους της γυναίκας με εμπειρία καρκίνου μαστού να εκφράσουν, να επεξεργαστούν και να συζητήσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους αλλά και το πώς να συμπεριφερθούν στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

210 8 253 253
Μέρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 18:00

0