2/11/2020 – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας

2/11/2020 – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προσυμπτωματικός Έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού και αποζημίωση γονιδιακού ελέγχου

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2020

Προς

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΟΙΝ: 1. Υπουργό Υγείας

Κύριο Βασίλειο Κικίλια

ΚΟΙΝ: 2. Πρόεδρο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ)

Κυρία Καίτη Αποστολίδου

ΚΟΙΝ.: 3 Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (EEAM)

ΚΟΙΝ:4  Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM)

ΚΟΙΝ: 5   Μ.Μ.Ε.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM) και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υγείας, φροντίδας και περίθαλψης των γυναικών με καρκίνο μαστού καθώς και την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για την πρόληψη και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης και πρόληψης ενάντια στο καρκίνο του μαστού που κορυφώνεται την 25Η Οκτωβρίου, και τις εξαγγελίες σας σχετικά με τον μαστογραφικό έλεγχο των γυναικών ενημερωθήκαμε για την υλοποίηση επίσημου προγράμματος πρoσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, για γυναίκες ηλικίας 49-50 ετών, ως μια επιπλέον παροχή στον γυναικείο πληθυσμό πέραν του ήδη υπάρχοντος κανονισμού του ΕΟΠΠΥ που ορίζει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας στη χώρα μας. Είναι θετική η δράση της δωρεάν προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας για γυναίκες 49-50 ετών ωστόσο, η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος χρειάζεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες (guidelines) για τη διενέργεια ενός σωστά δομημένου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (screening). Για το  λόγο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού είναι στη διάθεσή σας για τη συμβολή στον άμεσο σχεδιασμό του προγράμματος

Επιπρόσθετα, σε συνέχεια των Υπ/αριθμ. Πρωτοκ 19033/27.2.2019 και 19066/21.5.2019 επιστολών του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»,  προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΠΥ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το θέμα της διαδικασίας ένταξης των βιοδεικτών BRCA 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διαδικασία η οποία δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα παρότι η απόφαση κοστολόγησης εκδόθηκε  το 2018.  (ΦΕΚ-12/09/2018, Αρ. Φύλ. 3969). Η μη ένταξη των βιοδεικτών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητο εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών στην εξέταση παρότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για να υπάρχει  η αναγκαία πληροφορία για την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας,  αλλά και σε ότι έχει σχέση με τη διαχείριση κινδύνου για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφόσον η μετάλλαξη συνδέεται με κληρονομικό καρκίνο.

Τα θέματα που σχετίζονται με τον Καρκίνο του Μαστού είναι πολλαπλά και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους είναι αναγκαίος. Για αυτό προτεραιότητα μας είναι η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, ως την καλύτερη πηγή έγκυρων δεδομένων για τον καρκίνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για προβλέψεις σε εθνικό επίπεδο.

Τελειώνοντας, πιστεύουμε πως  η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον Καρκίνο του Μαστού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση πολιτικών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και ευελπιστούμε σε άμεσες ενέργειές σας που θα ενισχύουν τον κοινό μας στόχο για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού όπως επίσης και για την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού και της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία πιθανόν να σας φανεί χρήσιμη.

Με τιμή,

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος ΔΣ

Για την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ)
Βασίλειος Βενιζέλος, Πρόεδρος ΕΧΕΜ

Για την Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ)
Κωνσταντίνος Κουφόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΑΜ

Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), έχει ως αντικείμενο δράσεις που απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις παθήσεις του μαστού, με απώτερο πάντα σκοπό τη βελτίωση της διάγνωσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (γυναικείος πληθυσμός).

Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), έχει ως αντικείμενο την προαγωγή της έρευνας, την ενημέρωση των μελών του, την ενημέρωση των νέων χειρουργών, την επικοινωνία με τα αντίστοιχα επιστημονικά σωματεία, την ενημέρωση του κοινού, την οργάνωση και διεξαγωγή προγραμμάτων πρόληψης και πρώιμης ανίχνευσης, την έκδοση και διανομή στα μέλη του ενημερωτικών φυλλαδίων, την επικοινωνία και σύνδεση του Σωματείου με αντίστοιχα της αλλοδαπής, τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», έχει ως αντικείμενο την οργανωμένη αλληλοβοήθεια (peer support), την ψυχοκοινωνική στήριξη τόσο της γυναίκας που νοσεί, όσο και των μελών της οικογένειας της, την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για τον καρκίνο του μαστού και τις μεθόδους πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης, την ενημέρωση των γυναικών με καρκίνο μαστού για τα δικαιώματα τους (εργασιακά, ασφαλιστικά, παροχές ταμείων), τη διεκδίκηση ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με καρκίνο μαστού.

Δείτε το pdf της επιστολής:2.11.2020-epistoli-yy-prothypourgou_programma-prosymptomatikou_elegxou

0