25 Οκτωβρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

25 Οκτωβρίου:
Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού

Το 2020, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, που έφερε πολλές αλλαγές στις ζωές όλων μας.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά η ανάγκη για στήριξη των γυναικών που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού αυξήθηκε, η ανάγκη για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών έγινε περισσότερο επιτακτική, ενώ η ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού παρέμεινε αυξημένη.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συνεχίζει να είναι εδώ, το ίδιο, όμως, και εμείς!

Το «Άλμα Ζωής» είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε όλους πως το κλειδί στον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αλλά και σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά πως η ζωή της έχει αξία.

Γυναίκες, αγαπήστε το σώμα σας, φροντίστε την υγεία σας, μην παραλείπετε τον προληπτικό σας έλεγχο.

Αν αντικαταστήσουμε τον φόβο, την προκατάληψη και την άγνοια, με έγκυρη ενημέρωση και επιλογές που προάγουν την υγεία μας, ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος!

 

Η σημερινή μέρα ας γίνει η αφορμή να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να ενημερωθούμε για τον καρκίνο του μαστού καθώς επίσης και να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες που βιώνουν ή βίωσαν την ασθένεια να επανέλθουν με αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητα και στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Για όλα τα υπόλοιπα που μας συμβαίνουν αυτή τη χρονιά, να θυμάστε πως είμαστε δυνατές, πιο δυνατές από τον COVID-19, και πως κάθε δυσκολία που συναντάμε στη ζωή γίνεται ο δρόμος για τα καλύτερα που θα έρθουν.

Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού
1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη ζωή της.
Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις ασθένειας, ενώ125.000 θάνατοι οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.

Η πρόληψη είναι το κλειδί
Δυστυχώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένος τρόπος για να αποφύγουμε τον καρκίνο του μαστού.
Όμως, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά ίασης.

Γι’ αυτό, μην παραλείπετε τον προληπτικό σας έλεγχο:
• Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
• Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς
• Γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε ειδικό χειρουργό μαστού.

Λίγα λόγια για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1988.Το Διοικητικό του Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου είναι γυναίκες που έχουν βιώσει προσωπικά τον καρκίνου μαστού.
Όλα αυτά τα χρόνια το «Άλμα Ζωής» παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας υψηλού επιπέδου και οργανωμένα προγράμματα, με στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού και των οικογενειών τους, την ενημέρωση τους σε όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία τους και τα δικαιώματα τους, την εκπαίδευση εθελοντριών, την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, καθώς και την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε δεξιότητες επικοινωνίας.
Το «Άλμα Ζωής» αγωνίζεται καθημερινά για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών με καρκίνο μαστού, καθώς και για την βελτίωση των συνθηκών υγείας, φροντίδας και περίθαλψης, στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

0