Διαδικτυακή Ημερίδα «Covid-19 & Καρκίνος Μαστού»: Απολογισμός

Διαδικτυακή Ημερίδα «Covid-19 & Καρκίνος Μαστού»: Απολογισμός

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» πραγματοποίησε Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Covid-19 & Καρκίνος Μαστού», μια δράση ιδιαίτερης σημασίας για την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο μαστού σχετικά με θέματα που αφορούν την ασθένειά τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμό η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνος Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κύριος Ιωάννης Μπουκοβίνας, o Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), κύριος Βασίλειος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινoθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), κύριος Κουλουλίας Βασίλειος, ενώ τον δικό του διαδικτυακό χαιρετισμό έστειλε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), κύριος Λαζάρου Σπύρου.

Τη συζήτηση συντόνισαν η κυρία Χριστιάνα Μήτση, Ψυχολόγος – Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και η κυρία Φρόσω Τζιντζηροπούλου, Ψυχολόγος Υγείας, Msc – Ψυχοθεραπεύτρια Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Στόχος της ημερίδας ήταν η σφαιρική προσέγγιση της πανδημίας του COVID-19 σε συνάρτηση με τον καρκίνο του μαστού, η αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με τον τρόπο τον οποίο επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τις ασθενείς, με πρώιμο και μεταστατικό καρκίνο μαστού, και τις επιπτώσεις της στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η αναγκαιότητα στο πλαίσιο της πανδημίας ιεράρχησης των περιστατικών, έγκαιρης, γρήγορης και πλήρους πρόσβασης των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μείωσης χρόνου παραμονής των ασθενών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης καθώς και τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων για την εξασφάλιση της προστασίας τόσο των ασθενών όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στην παρούσα πρωτόγνωρη συνθήκη, φαίνεται, επίσης, από τα δεδομένα να ενθαρρύνεται η χρήση της τηλεϊατρικής και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το διαδίκτυο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς και η συχνή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επισκέψεων των ασθενών σε νοσοκομειακούς, χωρίς, όμως, να τους στερεί την πρόσβαση στο σύστημα υγείας .

Ωστόσο, σημειώθηκε ότι η τηλεϊατρική σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλασική ιατρική πράξη και πως η αξιοποίησή της χρειάζεται να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα. Η πιθανή μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων καθώς και οι καθυστερήσεις στις διαγνώσεις που μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, κάνει τους ειδικούς να υπογραμμίζουν για ακόμα μια φορά τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες.

Τέλος, ένα πολύ αισιόδοξο νέο το οποίο παρουσιάστηκε μέσα από την ημερίδα αφορά στις τελευταίες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και δεν βρίσκονται σε ενεργή χημειοθεραπεία, δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Οργανωτική Επιτροπή και τους έγκριτους επιστήμονες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις εμπεριστατωμένες τους αναλύσεις.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της ημερίδας: MSD (Μέγας Χορηγός) & Novartis (Υποστηρικτής).

Μέγας Χορηγός Ημερίδας: MSD

 

 

 

 

 

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τη διαδικτυακή ημερίδα.

Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει τις εργασίες της ημερίδας στα παρακάτω links:
https://www.facebook.com/watch/?v=3274150335949970
https://www.facebook.com/watch/?v=928867080893494
https://www.facebook.com/watch/?v=310465123453048

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο «Άλμα Ζωής» και το έργο του
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» εδώ και 31 χρόνια συνεχίζει αδιάκοπα τα σταθερά, οργανωμένα προγράμματά του ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Βασικοί άξονες της στρατηγικής του Συλλόγου αποτελούν η οργανωμένη αλληλοβοήθεια, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενδυνάμωση των ασθενών αλλά και η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και η προαγωγή της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Για το 2019 από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου αποτέλεσε η ενημέρωση και για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού, πάντα με γνώμονα το όφελος περισσότερων ασθενών.
Όλα τα μέλη του Συλλόγου, οι εκπαιδευμένες εθελόντριες και τα μέλη του ΔΣ είναι γυναίκες με καρκίνο μαστού. Σύνθημά μας: «Ζωή με ποιότητα»

0