Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (Απρίλιος-Μαϊος-Ιούνιος 2020)

Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
(Απρίλιος-Μαϊος-Ιούνιος 2020)

Μήνυμα της Προέδρου

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αν και το τελευταίο δίμηνο η τήρηση κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε και
εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, πρέπει την ίδια στιγμή να παραδεχθούμε, ότι είναι πλέον εμφανής η μεγάλη ανάγκη επιστροφής στους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, που είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και κύριο συστατικό της κανονικής καθημερινής κοινωνικής ζωής.

Είναι γεγονός ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή, το άγγιγμα, το βλέμμα, το χαμόγελο, τις προσωπικές στιγμές και όλοι μας περιμένουμε ότι και πάλι σύντομα θα επέλθει η αποκατάσταση της κανονικότητας. Μέχρι τότε όμως και κατά τη διάρκεια της σταδιακής εφαρμογής, οφείλουμε, συντασσόμενοι με τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων, να λειτουργούμε με προσοχή, με προφυλάξεις και όχι άκριτα και επιπόλαια καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι πισωγυρίσματος, κάτι που κανένας μας δεν επιθυμεί.

Όπως γνωρίζουμε, όλο το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο των θεμάτων υγείας, ήταν η πανδημία του Κορωναιού, με αποτέλεσμα τα περισσότερα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, να έχουν χάσει αυτό το γνωστό χαρακτήρα επείγοντος. Η εικόνα σήμερα δείχνει ότι για αρκετό διάστημα, δεν θα υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις που θα αλλάξουν ριζικά αυτή τη κατάσταση. Ωστόσο δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι σε πολλούς τομείς, η πανδημία ίσως να αποτέλεσε μία «ευκαιρία» για να «ταρακουνηθούν τα λιμνάζοντα ύδατα» και να ξεκινήσει η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν στο μέλλον την επαφή των ασθενών με το σύστημα υγείας, μέσα από την αντιμετώπιση παθογενειών που χρονίζουν. Ακόμη, ως σημαντικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δίδεται προτεραιότητα στην υγεία, η οποία αποτελεί καθημερινά κεντρικό θέμα της πολιτικής ατζέντας και τίθενται επί τάπητος χρόνια αιτήματα, τα οποία πλέον εξετάζονται κάτω από τελείως διαφορετικό πρίσμα.

Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και καθώς το lockdown ήταν κυρίαρχο σε όλη τη χώρα και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, έκαναν την εμφάνισή τους μία σειρά από απρόοπτα προβλήματα τα οποία είχαν στενή σχέση με την πανδημία, δεδομένου ότι υπήρξε μία αναγκαστική έκτακτη προσαρμογή του συστήματος υγείας σε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Το διάστημα αυτό η ΕΛΛΟΚ λειτουργώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναισθανόμενη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς, προσπάθησε να συμβάλει και να υποστηρίξει το σύστημα επισημαίνοντας κενά, κινδύνους και ανεπάρκειες, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε λύσεις και συμμετείχε στον προγραμματισμό δράσεων που έχουν σχέση με την πανδημία και την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Επιπλέον προχωρήσαμε σε επανεκκίνηση του προγράμματος δράσης για το τρέχον έτος, το οποίο προσαρμοσμένο στη σημερινή πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν, έχει στόχο να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα και το αύριο, αναδεικνύοντας τα θέματα που απασχολούν τους ογκολογικούς ασθενείς και προτείνοντας ρεαλιστικές, βιώσιμε λύσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες και τις εκβάσεις για τους ασθενείς.

Έχοντας ως προτεραιότητα την κάλυψη της ανάγκης για σωστή και πλήρη ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο και όλων των πολιτών για τις πάσης φύσεως επιπτώσεις της πανδημίας στην ογκολογική περίθαλψη, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία ενός νέου θεματικού ιστότοπου το οποίο στόχο έχει να παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση σε όλους τους πολίτες σχετικά με τη σχέση του Κορωναιού και του καρκίνου.

Παράλληλα αποφασίσαμε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας που θα αποτυπώσει την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερο τα θέματα που είναι σημαντικά για τους ασθενείς ώστε να προτείνουμε σχετικές λύσεις. Επιπλέον, η ανάγκη για επιμόρφωση των μελών μας σχετικά με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, αναδείχθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις, καθιστώντας επιτακτικό τον κύκλο τεσσάρων σεμιναρίων επιμόρφωσης που ήδη διεξάγονται αυτό το διάστημα.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης στέγης σε ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, το οποίο ξεκινά άμεσα και αναμένεται να ανακουφίσει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Καλή ανάγνωση, χαρούμενο και υγειές καλοκαίρι σε όλους!
Καίτη Αποστολίδου

Διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ για τους μήνες Απρίλιο - Μαϊο - Ιούνιο 2020