Covid-19: Οδηγίες Συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες συνταγογράφησης στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων Covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ

 

Στα πλαίσια των εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και με στόχο την προστασία του πληθυσμού, μέσω του περιορισμού των μετακινήσεών του, έχει  τεθεί σε λειτουργία η διαδικασία έκδοσης συνταγών και γνωματεύσεων παροχών χωρίς τη φυσική παρουσία των δικαιούχων.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε οδηγίες - διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία άυλης συνταγογράφησης, επανέκδοσης συνταγών, φάρμακα και λοιπές ενέργειες που εκτελούνται σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, συνταγές που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές και  φάρμακα ΣΗΠ.

Άυλη συνταγογράφηση

Λόγω των εκτάκτων μέτρων στην περίπτωση άυλης συνταγογράφησης δεν απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα εκτός εάν η συνταγογράφηση έπεται της εξέτασης του ασθενούς (π.χ. συνοδευτικό έντυπο για χορήγηση κινολονών σε περίπτωση λοίμωξης ουροποιητικού, αναπνευστικού κ.α.)

Για την εκτέλεση της άυλης συνταγής προσέρχονται στο φαρμακείο της επιλογής τους οι δικαιούχοι περίθαλψης, οι συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού των δικαιούχων ή τρίτα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησης.

Αναλυτικά οι οδηγίες για τους Πολίτες, τους Ιατρούς και τους Φαρμακοποιούς βρίσκονται αναρτημένες στο www.idika.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την άυλη συνταγογράφηση εδώ

Επανέκδοση συνταγών

Λόγω των έκτακτων μέτρων έχει δοθεί η δυνατότητα σε δικαιούχους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και λαμβάνουν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή, όταν λήξουν οι συνταγές τους (μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες) να μπορούν να επανεκδοθούν χωρίς να επισκεφθούν τον ιατρό τους, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στο χώρο του ιατρείου.

Oι συγκεκριμένες συνταγές θα μπορούν να εκτελούνται έως τις 30.6.2020.

Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους για να τον ενημερώσουν ότι έληξαν οι συνταγές τους και επιθυμούν την επανέκδοσή τους.

Φάρμακα που εκτελούνται σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Δύναται να εκτελεστούν άυλες συνταγές καθώς και συνταγές χρονίων πασχόντων, με τον κωδικό της συνταγής και χωρίς συνοδευτικά έγγραφα .

Ειδικότερα για τα φάρμακα που χορηγούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω των έκτακτων μέτρων είναι δυνατή και η ταυτόχρονη εκτέλεση τριών συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων συνταγών που βρίσκονται σε ισχύ ή έχουν εκδοθεί από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ 20.3.2020, προκείμενου σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων.

Επίσης, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, από την εφαρμογή της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α'62), και προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους
ασφαλισμένους αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφορών.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων-ευπαθών ομάδων στους οποίους θα είναι δυνατή η αποστολή των φαρμάκων καθώς και η διαδικασία θα εξειδικευτεί με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιπλέον ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

 

Σχετικά με συνταγές που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές

Για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και για όσο ισχύουν τα προληπτικά μέτρα, οι συνταγές δεν απαιτείται να φέρουν σφραγίδα του νοσοκομείου (Κρατικού ή Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού), σφραγίδα της
Κλινικής ή των εξωτερικών ιατρείων αυτών, καθώς και σφραγίδα της μονάδας υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. (Κέντρου Υγείας, Περιφερειακού Ιατρείου κλπ.).

Διαδικασία συνέχισης αγωγής για φάρμακα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ)

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα που εγκρίνονται μέσω ΣΗΠ, είναι εφικτή η συνέχιση της αγωγής τους μέχρι τις 30.6.2020, κατόπιν καταχώρησης σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος του θεράποντα ιατρού τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΣΗΠ, και λήψη σχετικής απόφασης, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια
αυτών.
Για όλα τα άλλα αιτήματα που αφορούν σε έναρξη θεραπείας, εξακολουθεί η υφιστάμενη διαδικασία του ΣΗΠ

 

Πηγή: ΕΟΠΥΥ Οδηγίες συνταγογράφησης στα πλαίσια έκτακτων μέτρων COVID-19