Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Ιανουάριος-Μάρτιος 2020

Ενημερωτικό Δελτίο της
Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου
Ιανουάριος-Μάρτιος 2020

Ώρα να ξεπεράσουμε τη σύγχυση και τον φόβο,
με θάρρος και εμπιστοσύνη.

Μήνυμα της Προέδρου

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όταν στις αρχές της χρονιάς σχεδιάζαμε την υλοποίηση του φετινού προγράμματος δράσης, δε μπορούσαμε να φανταστούμε τις μεγάλες αλλαγές και τις ανατροπές που μας επιφύλασσε το μέλλον και μάλιστα tόσο σύντομα και απότομα. Δε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι ζωές όλων μας θα άλλαζαν και ότι ένα νέος ιός που τότε φαινόταν ότι βρίσκεται πολύ μακριά μας, ήταν ικανός να φέρει τα άνω κάτω, να ανατρέψει σχεδιασμούς, να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλες τις χώρες και
να μας προσαρμόσει σε μία καθημερινότητα, που απέχει πολύ από αυτά που μέχρι χθες θεωρούσαμε ως δεδομένα.

Εικόνες και σενάρια που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ήταν αποδεκτά, έγιναν πλέον καθημερινότητα και έδωσαν άλλη οπτική στην αξία της ανθρώπινης ζωής, στην έννοια της ατομικής ευθύνης, στον ορισμό της κοινωνικότητας, στο θρησκευτικό αίσθημα, στις σχέσεις των ανθρώπων, στην τήρηση των αποστάσεων, στην ιδέα της ελεύθερης κίνησης και αυτενέργειας, σε ότι μέχρι χθες ήταν αυτονόητο για όλους μας. Φέτος, για πρώτη φορά βαδίζουμε προς το Πάσχα με τις εκκλησίες κλειστές, τις πόλεις έρημες και τις καρδιές σφιγμένες.

Αυτές οι εικόνες μπορεί να μην είναι οικείες στον ίδιο βαθμό και ένταση, όμως για όποιον έχει νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του, οι αυτοπεριορισμοί, ο φόβος και η αγωνία δεν είναι και τόσο μακρινά και άγνωστα συναισθήματα και πρακτικές. Όποιος έχει βιώσει την εμπειρία του καρκίνου
έχει δώσει και άλλες μεγάλες μάχες στη ζωή του και βγήκε νικητής. Έχει περάσει διαστήματα όπου μόνο αυτός φορούσε μάσκα και όλοι τον κοίταζαν περίεργα. Έχει νιώσει τον κίνδυνο «να κολλήσει κάποια ίωση ή γρίπη» όταν βρισκόταν υπό θεραπεία ή άλλης μορφής αντιμετώπισης της νόσου. Έχει βιώσει το «social distancing», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, και μάλιστα σε συνδυασμό με μεγάλη ψυχική μοναξιά! Πάλεψε για να μείνει ασφαλής και να συνεχίσει τη ζωή του.

Όλο αυτό το διάστημα η ΕΛΛΟΚ έδωσε προτεραιότητα στην ανάδειξη της αξίας τήρησης κανόνων ασφαλείας για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς οι αλλαγές που επήλθαν στη λειτουργία των δομών του συστήματος υγείας διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα.

Σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες επισημάναμε θέματα για τα οποία έπρεπε να ληφθεί μέριμνα, ώστε να προφυλαχθούν οι ασθενείς και να συνεχίσουν οι προγραμματισμένες θεραπείες. Ζητήματα, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η παράταση ισχύος των παραπεμπτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών ΣΗΠ, η λειτουργία των
φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ήταν μεταξύ αυτών που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης, μαζί με αλλαγές στη χωροθέτηση των ογκολογικών κλινικών και των χώρων συνεύρεσης πολλών ατόμων στα νοσοκομεία. Προβλήματα σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ασθενών και φροντιστών, όπως θέματα εξασφάλισης διαμονής κατά τη μετακίνηση και πραγματοποίηση θεραπειών στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν έχουν βρει ακόμη λύση, ωστόσο η προσπάθεια μας συνεχίζεται εντατικά.

Παράλληλα, μέσα από ένα νέο διαδικτυακό τόπο https://ellok.org/covid-19/  επιχειρούμε να προσφέρουμε σε όλους έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, που ενσωματώνει τις σχετικές οδηγίες για τους ασθενείς με καρκίνο, που έχουν δημοσιεύσει οι μεγάλες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές επιστημονικές ογκολογικές εταιρείες για τον Covid-19 καθώς και χρηστικές πληροφορίες για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Σήμερα, κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον και εν όψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα, καλούμαστε για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για όλη την κοινωνία αυτή τη φορά, από την οποία πιστεύουμε ότι θα βγούμε όλοι και πάλι πιο δυνατοί, σοφότεροι και θα εκτιμήσουμε τα απλά καθημερινά πράγματα που συνήθως περνούν από το περιθώριο των ματιών μας,
την ώρα που εμείς ασχολούμαστε με τα «σοβαρά».

Παράλληλα, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με αγαπημένα μας πρόσωπα, να αφιερώσουμε χρόνο σε όλους αυτούς που «δεν προλαβαίνουμε» και να κάνουμε μία ενδοσκόπηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επαναξιολογήσουμε όλα εκείνα που θέλουμε στη ζωή μας να έχουν πραγματικά πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ταυτόχρονα να διαγράψουμε κάθε τι το τοξικό και αρνητικό, που έχει παρεισφρήσει μέσα μας δολίως, από το ατελείωτο τρέξιμο που μας παρασύρει η ρουτίνα και οι κοινωνικές απαιτήσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να αποτελέσει αυτό το Πάσχα την προσωπική ανάσταση και αναγέννηση για τον καθένα και να καταφέρει να εξέλθει η ανθρωπότητα από αυτή την παγκόσμια περιπέτεια και πάλι όρθια, με περισσότερη σωφροσύνη, μειωμένο εγωισμό και τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Καλή Ανάσταση, θερμές ευχές, Υγεία!

Καίτη Αποστολίδου
Πρόεδρος

Βρείτε το ενημερωτικό δελτίο εδώ: Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Ιανουάριος-Μάρτιος 2020