COVID-19: Οδηγίες από την ΕΟΠΕ για τα άτομα που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο

Νέος κοροναϊός 2019:

Τι είναι, πώς μεταδίδεται, πώς μπορούν να προφυλαχθούν όσοι έχουν νοσήσει ή νοσούν από καρκίνο

 

Η ΕΟΠΕ γνωρίζει ότι τα άτομα που νοσούν από καρκίνο ή όσοι έχουν νοσήσει από καρκίνο στο παρελθόν, ιδιαίτερα εκείνα με καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις του κοροναϊού στην υγεία τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους Ογκολόγους τους και να παρακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται από τον ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public) για τους τρόπους που μπορούν να προστατευθούν από τη λοίμωξη αυτή.

Ο 2019-nCoV είναι στέλεχος κοροναϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καταβεβλημένο ανοσοποιητικό και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί όλα τα περιστατικά νόσησης. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να αποφύγετε την έκθεση στο COVID-19, όπου αυτό είναι δυνατό.

Τι είναι ο κορωναϊός 2019;

Η νόσος του κοροναϊού 2019 (ή COVID-19) είναι μια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλείται από ένα νέο κορωναϊό που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε ένα ξέσπασμα στο Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, μέχρι πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Επειδή ο νέος κοροναϊός σχετίζεται με το σχετιζόμενο με το SARS κοροναϊό (SARS-CoV), ονομάστηκε SARS-CoV-2.

Πώς μεταδίδεται ο κορωναϊός 2019;

Ενώ η έρευνα για το COVID-19 εξακολουθεί να διεξάγεται, με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα η κύρια πεποίθηση είναι ότι η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της επαφής με σταγονίδια που αποβάλλονται (μέσω βήχα ή φτερνίσματος) από άτομο που νοσεί μέσω του αέρα ή της εναπόθεσης σε επιφάνειες που όλοι αγγίζουμε. Ένα άλλο άτομο μπορεί να κολλήσει COVID-19 αναπνέοντας αυτά τα σταγονίδια ή ακουμπώντας μια επιφάνεια που τα σταγονίδια έχουν αποτεθεί και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορωναϊού 2019;

Τα συμπτώματα από το COVID-19 μπορεί να είναι ήπια έως πολύ σοβαρά. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή, πονόλαιμος, διάρροια ή δύσπνοια. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ενδέχεται να μην αναπτύξουν καθόλου συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να κολλήσετε τον κοροναϊό;

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα. Ως στενή επαφή ορίζεται η επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το COVID-19, διάρκειας τουλάχιστον 15’, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ή παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον COVID-19 για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων, πληκτρολογίων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων.
  • Επιμελές και συχνό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό και οπωσδήποτε μετά τη χρήση ΜΜΜ, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα χέρια σας, ωστόσο, είναι μέσω σαπουνιού και νερού.
  • Καθαρισμός αντικειμένων και επιφανειών που αγγίζονται/ χρησιμοποιούνται συχνά με σπρέι οικιακής καθαριότητας ή εμποτισμένα απολυμαντικά πανάκια. Αυτές οι επιφάνειες περιλαμβάνουν πόμολα, τουαλέτες, πληκτρολόγια, τάμπλετ, τηλέφωνα, τραπέζια, πάγκους και πολλά άλλα.
  • Οι μάσκες προσώπου δε συνιστώνται ως τρόπος πρόληψης του COVID-19. Ωστόσο, εάν είστε άρρωστος με ασθένεια του αναπνευστικού, όπως η εποχική γρίπη ή το COVID-19, η χρήση μιας μάσκας προσώπου θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας στους γύρω σας.

Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν τα άτομα με καρκίνο;

Τα άτομα με καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τη σοβαρότερη μορφή του COVID-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ειδικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν τα άτομα με καρκίνο για να προστατευθούν.

Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας και να τα πλένετε συχνά. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και αποφύγετε την επαφή με ασθενείς που είναι άρρωστοι.

Φροντίστε να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο γρίπης. Θυμηθείτε, εξακολουθούμε να διανύουμε την εποχή της γρίπης.

Ακολουθήστε επιμελώς τις προαναφερθείσες οδηγίες γενικότερης προφύλαξης.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κοροναϊό;

  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν πάσχετε από πυρετό και άλλα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχας και δύσπνοια, ιδιαίτερα εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις δύο αυτές καταστάσεις:

(α) Έχετε έρθει σε στενή επαφή με ένα άτομο που είναι γνωστό ότι έχει COVID-19.

(β) Ζείτε ή έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχή που είναι γνωστό ότι έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.

Καλέστε πρώτα στον ΕΟΔΥ (210 5212000, 210 5212054) πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών και ενημερώστε τους ότι νομίζετε ότι έχετε COVID-19. Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν.

Η παραμονή στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση του νέου κοροναϊού και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη, σε άλλους ανθρώπους. Εάν λαμβάνετε θεραπεία καρκίνου που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμφανίζετε πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα, καλέστε τον Ογκολόγο σας, όπως συνήθως, εάν αναπτύξετε πυρετό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του για το πότε να πάτε στο ιατρείο ή το νοσοκομείο και πότε είναι ασφαλέστερο να μείνετε στο σπίτι. Και πάλι, φροντίστε να πλένετε πολύ συχνά τα χέρια σας και αποφύγετε την επαφή τους με το πρόσωπό σας.

 

Πηγή:

http://www.neaeope.gr/νέος-κοροναϊός-2019-τι-είναι-πώς-μεταδίδε/