41ο ετήσιο San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS): Δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της Συμπληρωματικής (μετεγχειρητικής) θεραπείας

41ο ετήσιο San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS): Δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της Συμπληρωματικής (μετεγχειρητικής) θεραπείας 

Γράφει ο Δημήτριος Τρυφωνόπουλος
Ογκολόγος - Παθολόγος 
Επιμελητής Β’ Παθολογικής Κλινικής - Νοσοκομείο Άγιος Σάββας

Τον Δεκέμβριο του 2018  πραγματοποιήθηκε το 41ο ετήσιο San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS), το μεγαλύτερο συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στον καρκίνο του μαστού, διεθνώς. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις κλινικής, εργαστηριακής και μεταφραστικής έρευνας, καθώς και πρόγραμμα για τους συλλόγους των ασθενών.
Αυτήν τη χρονιά παρουσιάστηκαν αρκετά δεδομένα που αφορούν την προεγχειρητική χημειοθεραπεία, τη συμπληρωματική θεραπεία, τη μεταστατική νόσο, καθώς και τη χημειοπροφύλαξη σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του μαστού.

Αναλυτικά:

Σχετικά με τα πιο σημαντικά δεδομένα που αφορούν την αποτελεσματικότητα της Συμπληρωματικής (μετεγχειρητικής) θεραπείας και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο είναι τα παρακάτω:

Γνωρίζουμε ήδη ότι η συμπληρωματική ορμονοθεραπεία με ταμοξιφένη μπορεί να συνεχισθεί μέχρι 10ετία.

Ανακοινώθηκαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ιαπωνικής μελέτης AERAS, στην οποία ασθενείς με πρώιμο ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού έλαβαν 5 ή 10 έτη αναστολέα αρωματάσης.

Οι γυναίκες οι οποίες έλαβαν 10ετή θεραπεία είχαν καλύτερη έκβαση, με τίμημα ωστόσο περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οστεοπόρωση, αρθραλγίες και εξάψεις.