Συνεχιζόμενη έλλειψη Etoposide

Σε συνέχεια των από 25 Μαΐου και 18 Ιουνίου 2018 Δελτίων Τύπου μας, σχετικά με την έλλειψη του βασικού αντι-νεοπλασματικού φαρμάκου etoposide, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον ΙΦΕΤ, ενημερωθήκαμε ότι η παραγγελθείσα ποσότητα 6.500τεμ. είχε προβλήματα συσκευασίας και επεστράφη.

Η παράδοση της παραγγελίας με την ορθή συσκευασία θα γίνει εντός της επομένης εβδομάδας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει για κάθε σχετική εξέλιξη.

Παρακαλούμε όλους όσους αντιληφθούν και πάλι οποιαδήποτε έλλειψη στην προμήθεια του συγκεκριμένου ή άλλου φαρμάκου να μας γνωστοποιήσουν το πρόβλημα άμεσα.
Μπορείτε να ανατρέξετε στα προηγούμενα Δελτία Τύπου για το ανωτέρω θέμα στον ιστότοπο της ΕΛΛΟΚ.

 

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που ήδη λειτουργούσε άτυπα ως ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. από το 2011, νομιμοποιήθηκε το 2016, ως το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 33 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)

Σχετικά με το etoposide (ετοποζίδη)

Η ετοποζίδη είναι κυτταροστατικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία και είναι επίσης γνωστό με το εμπορικό σήμα Eposin, Etopophos ή Vepesid. Είναι θεραπεία για πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου.
Η ετοποζίδη περιλαμβάνεται στο κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκοσμιου Οργανισμού Υγείας. Ως Βασικά Φάρμακα ορίζονται τα φάρμακα τα οποία «ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού». Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και σε γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευθούν οι ασθενείς.

http://www.who.int/medicines/publications/essentialmedicines/en/
http://www.ifet.gr/es2003/dra854.htm
http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-drugs/drugs/etoposide