Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου

Πρώτη Κυριακή του Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου

Κάθε χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ετήσια ημέρα εορτασμού στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στη συνέχεια διαδόθηκε σ' όλο τον κόσμο ως μια γιορτή της Ζωής.

Φέτος, αυτή η ημέρα είναι η Κυριακή 2 Ιουνίου.

Το «Άλμα Ζωής», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, δεν γιορτάζει μόνο αυτή την ημέρα.

Όλες εμείς στο «Άλμα Ζωής», γυναίκες που έχουμε βιώσει τον καρκίνο του μαστού, γιορτάζουμε την κάθε ημέρα μας. Γιορτάζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη νόσο, τη δύναμη που βρήκαμε κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Γιορτάζουμε με όσους μας στήριξαν όταν νιώθαμε να χάνουμε αυτή τη δύναμη, γιορτάζουμε την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια που προσφέρουμε η μία στην άλλη.

Αυτό γιατί ο καρκίνος τελικά μας έμαθε να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα, να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας.

Παγκόσμιες ημέρες όπως η σημερινή είναι για εμάς απλά η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μας.

Είναι, επίσης μια ευκαιρία να θυμίσουμε σε όλους πως λέμε τον καρκίνο με το όνομά του, πως τον αντιμετωπίζουμε και πως έχουμε συνοδοιπόρους σε αυτή μας την περιπέτεια. Αυτή η μέρα μας ξαναφέρνει στο μυαλό αυτά που περάσαμε, τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας, γιατρούς, νοσηλευτές, συγγενείς, φίλους, που τους αξίζει ένα «ευχαριστώ».

Είναι η αφορμή να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, βελτίωση των παροχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πρόσβαση σε καινοτόμες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

Τέλος, είναι μία ακόμα αφορμή να δώσουμε κουράγιο σε όσους συνανθρώπους μας δίνουν τώρα τον αγώνα τους, να τους δείξουμε πως είμαστε εδώ για αυτούς, ζωντανό παράδειγμα.

Ελπίζουμε το ουσιαστικό νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Καρκίνου να είναι στο μυαλό όλων μας και την επόμενη ημέρα.