Οστεοπόρωση σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο ¨Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού" για γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο μαστού, στο πλαίσιο των σεμιναρίων "Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω" που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής". Ορισμένα σημαντικά σημεία της ομιλίας του κυρίου Γιώργου Τροβά, Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Η Οστεοπόρωση είναι μια πολλή συχνή νόσος που αφορά 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες.
  • Τα οστεοπορωτικά κατάγματα συνοδεύονται από αυξημένη θνησιμότητα (τα κατάγματα του ισχίου έχουν παρόμοια θνησιμότητα με τον καρκίνο του Μαστού) νοσηρότητα, αναπηρία, κακή ποιότητα ζωής και μεγάλο οικονομικό κόστος για της υπηρεσίες υγείας του κράτους
  • Ειδικά οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του Μαστού παθαίνουν Οστεοπόρωση και εξαιτίας των χειρουργικών (υστερεκτομή) και φαρμακευτικών παρεμβάσεων (χημειοθεραπεία ,αναστολείς της αρωματάσης, GnRH ανάλογα).
  • Τα δεδομένα δείχνουν ότι η οστική απώλεια στις περιπτώσεις αυτές είναι πολύ πιο γρήγορη από την μετεμηνοπαυσιακή οστική απώλεια και γι αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και μια πιο επιθετική αντιμετώπιση.
  • Θα πρέπει ακόμα να τονισθεί ότι συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται για αρθραλγίες η άλλα συμπτώματα από το μυοσκελετικό σύστημα που αποδίδονται στη έλλειψη των οιστρογόνων καθώς επίσης παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
  • Η αντιμετώπιση της νόσου στηρίζεται στην καλή διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με πρότυπο την μεσογειακή διατροφή και την άσκηση που φορτίζει το σκελετό (όπως περπάτημα, τρέξιμο ,χορό,κλπ).
  • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην κατηγορία των διφωσφονικών ( κύρια το Ζολενδρονικό οξύ) και το denosumab.Είναι φάρμακα με υψηλή αποτελεσματικότητα και αρκετά ασφαλή χορηγούνται δε πάντοτε σε συνδυασμό με ασβέστιο και βιταμίνη D.