Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των γιορτών
- Από τους εορταστικούς μπουφέδες, βάλτε στο πιάτο σας αρκετή ποσότητα λαχανικών και σαλάτας ώστε οι φυτικές τους ίνες να σας βοηθήσουν να χορτάσετε πιο γρήγορα. Αποφύγετε τις πολύ λιπαρές σάλτσες και τα πιάτα που περιέχουν πολλά τυριά και αλλαντικά.
- Η γαλοπούλα, που συνηθίζεται σ’ αυτές τις γιορτές είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες του Β συμπλέγματος, χωρίς να δίνει μεγάλες ποσότητες λίπους και θερμίδων-ειδικά αν προτιμήσετε κομμάτι με λευκό κρέας και φυσικά αν αφαιρέσετε την πέτσα.
- Αν στον μπουφέ κυριαρχεί το κόκκινο κρέας, τότε να ξέρετε ότι το ψαρονέφρι και το χοιρινό μπούτι περιέχουν μικρά ποσά λίπους και είναι καλύτερες επιλογές από τις πανσέτες, τα λουκάνικα και το μπέικον που είναι πολύ πιο πλούσια σε λίπος.
- Η γέμιση της γαλοπούλας είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά λόγω του ρυζιού, του κάστανου, της σταφίδας και του κιμά. Συνιστάται μία προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε.
- Μπροστά στο αιώνιο ερώτημα μελομακάρονο ή κουραμπιές, θυμηθείτε: Ένα μελομακάρονο (45γρ) έχει τις ίδιες θερμίδες με έναν κουραμπιέ (45 γρ), όμως το μελομακάρονο έχει λιγότερο λίπος αλλά περισσότερα απλά σάκχαρα (μέλι, ζάχαρη).
- Αν θέλουμε να μη ξεφύγουμε στη ποσότητα φαγητού μπορούμε να καταναλώσουμε 2 ποτήρια νερού 20 λεπτά πριν από το γεύμα.
Χριστίνα Καρτσωνάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος