Οι σημαντικές εξελίξεις από το ASCO

Το παρακάτω κείμενο έχει προσαρμοσθεί από την πλατφόρμα ενημέρωσης και στήριξης Care Across www.careacross.com

ASCO 2014 - Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον καρκίνο του μαστού

Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) πρόσφατα διοργάνωσε το ετήσιο Συνέδριό της στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς ήταν το 50ο Συνέδριο, ενώ προσέλκυσε πάνω από 30 χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάσθηκαν νέες γνώσεις και πληροφορίες για την θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου.

Οι κυριότερες εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο του μαστού παρατίθενται παρακάτω:

  • Το Trastuzumab παραμένει το πιο σημαντικό φάρμακο σε γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν το γονίδιο HER-2 θετικό, που έχουν χειρουργηθεί και πρόκειται να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία. Οι προσπάθειες να αντικατασταθεί από το Lapatinib ή να συνδιασθεί μαζί του δεν προσέδωσε σημαντικό όφελος. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς κλινικής μελέτης φάσης 3 με την ονομασία ALTTO. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σειρά μελετών ξεκίνησε το 2007 με πάνω από 8 χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του μαστού HER-2 θετικό.
  • Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο μαστού ευαίσθητο στις ορμόνες, η χορήγηση Exemestane και η αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών θεωρήθηκε μια εναλλακτική θεραπεία, σε σχέση με την συνηθισμένη χορήγηση Tamoxifen και αναστολή της λειτουργίας των ωοθηκών. Μάλιστα, οι γυναίκες που έλαβαν Exemestane είχαν ελαφρώς μακρύτερο χρόνο ζωής χωρίς εξέλιξη του καρκίνου. Ίσως η τοξικότητα να προβληματίζει αλλά είναι μια εναλλακτική λύση που ο χρόνος θα δείξει την αξία της.
  • Ενδιαφέρουσα ήταν η μελέτη που παρουσιάσθηκε για βελτίωση της γονιμότητας στις γυναίκες που έλαβαν χημειοθεραπεία, δεν είχαν περάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση, και δεν χαρακτηρίζονται από ορμονική ευαισθησία. Η συγχορήγηση ως "ανάλογο LHRH", η οποία αναστέλλει την ωοθηκική λειτουργία βοήθησε τις γυναίκες αυτές αργότερα στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν ευκολότερα.

Επιμέλεια κειμένου: Πάρις Κοσμίδης, Παθολόγος Ογκολόγος