Οι νικητές του 1ου Κρυμμένου Θησαυρού!

Στο 1ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού νικήτρια ομάδα είναι οι Φιλενάδες και Φίλοι!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας για την επιτυχία τους! Τους ευχόμαστε να κρατήσουν τον θησαυρό που βρήκαν, σε όλη τους την ζωή και να τον μοιραστούν με όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούν. Ευχαριστούμε ολόψυχα τα μέλη όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος στο παιχνίδι και τους συγχαίρουμε για την πρόσπάθειά τους. Πιστεύουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες κέρδισαν ένα πολύτιμο εφόδιο. Το μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που μπορεί να σώσει ζωές!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2ο παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, στον 7ο Αγώνα Greece Race for the Cure® 2015!
Να είστε όλοι καλά!
Η Οργανωτική Επιτροπή

treasurewinner_14

Γρίφος Θησαυρού
Η γειτονιά του, μέσα στον Κήπο, είναι όμορφη και ήσυχη. Τις νύχτες που δεν τους ακούει κανείς, συνομιλούν μεταξύ τους, εκείνος και οι άλλοι μεγάλοι, για όσα έζησαν, για όσα έπραξαν και όσα αγάπησαν. Την ιστορία, τον έρωτα, την ποίηση, το θέατρο, τον αθλητισμό και κυρίως την αγάπη για την Ελλάδα. Μόνο ο μικρός θεριστής αφουγκράζεται με προσοχή τα λόγια τους, αυτά που του μεταφέρει ο άνεμος, σαν ψίθυρο, για να μαθαίνει.
Εκείνος, στέκεται σοβαρός και κοιτά την πόλη μέσα από τα δέντρα. Δεξιά του άγγελος τον φυλά και αριστερά του 3 πέτρινοι θρόνοι από τα χρόνια τα αρχαία, τα παλιά, τις καρυάτιδες μάλλον περιμένουν για να σου κάνουνε παρέα. Εκεί κοντά του, όρθια θα σε περιμένει. Θα την αναγνωρίσεις την Ελληνική Σημαία. Πλησίασε την και πες της το όνομά του. Αυτό είναι το σύνθημα που πρέπει να πεις. Εκείνη τότε και μόνον τότε, όταν ακούσει το όνομά του, θα δώσει στα χέρια σου τον θησαυρό. Κάτω από το βλέμμα του ...
Καλή Επιτυχία!

Μήνυμα Θησαυρού
Σωστά ερμήνευσες τα σημάδια για να φθάσεις ως εδώ. Είσαι ο πιο άξιος αφού κρατάς στα χέρια σου τον θησαυρό. Κράτα τον καλά στα χέρια σου και κυρίως στο μυαλό και την ψυχή σου. Γιατί ο θησαυρός αυτός δεν είναι πλούτος εφήμερος και υλικός, που γρήγορα ξοδεύεται. Ο πλούτος που σου δίνουμε, είναι τα ουσιαστικά εκείνα εφόδια που χρειάζεσαι για το ταξίδι της ζω΄ςη σου, για το ταξίδι στη δική σου "Ιθάκη". Έτσι, θα είσαι πραγματικά πλούσιος σε όλη σου τη ζωή.
Ο θησαυρός που κρατάς δεν είναι σημερινός. Μαζεύτηκε από χρόνια πίσω, μέσα από βιώματα και εμπειρίες ζωής γενεών. Όσοι τον ανακάλυψαν και εκτίμησαν την αξία του, τον μοίρασαν σε άλλους. Το χρέος σου είναι να κάνεις το ίδιο. Μοιράσου την αξία του με όσους περισσότερους συναθρώπους σου μπορείς. Ο θησαυρός αυτός δεν λιγοστεύει με το μοίρασμα, δεν τελειώνει ποτέ, δεν κλέβεται. Πρόσεξε μόνον μην τον αφήσεις στη λήθη, μην τον υποτιμήσεις, μην τον ανταλλάξεις με υλικά αγαθά και πλούτη εφήμερα. Γιατί τότε θα τον χάσεις ...
Η Οργανωτική Επιτροπή

Ο θησαυρός!
"Σα βγεις στον ποηγαιμό για την Ιθάκη ... "
Να είσαι πάντα ο εαυτός σου. Όμοιος σου εντελώς δεν υπάρχει στον κόσμο, είσαι μοναδικός και ανεπανάληπτος.

Γνώρισε, αγάπησε, σεβάσου αυτόν τον εαυτό. Είναι το μόνο που ορίζεις επί γης, άλλους ανθρώπους δεν μπορείς.

Φρόντισε σωστά το σώμα σου. Με αυτό θα πορευτείς όλη σου τη ζωή, η αμέλεια και η παραμέληση δεν του αξίζουν. Κάνε ότι χρειάζεται και ότι περνά από το χέρι σου για την υγεία σου. Είναι το πολυτιμότερο όλων των αγαθών.

Βάλε σταθερά τα όρια σου, για να έχεις καλή ψυχική υγεία και σχέσεις εποικοδομήτικες. Μην παίρνεις βάρη και ευθύνες που δεν μπορείς να σηκώσεις, μάθε να λες και τη λέξη ΟΧΙ.

Ζύγισε ορθά ανάμεσα στα "θέλω" και στα "πρέπει". Μην αδικείς τα "θέλω σου", κράτα καλή μπαλάτζα.

Νιώσε τη χαρά και τη λύπη. Τίποτα από τα δύο μη φοβηθείς. Αυτά μιλάνε για την αλήθεια σου. Την ένοχη μόνον δεν χρειάζεσαι. Διώξτην μακριά.

Κράτα γερά στα δύσκολα. Συνέχισε να προχωράς, όπως μπορείς, αρκεί να μην παραιτηθείς. Κι αν πέσεις, μπορείς να σηκωθείς και πάλι.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, μόνον ο θάνατος. Έτσι, φρόντισε με προσοχή όσα θέλεις να κρατήσεις και νιώσε ευγνωμοσύνη για ότι έχεις.

Δεν εξουσιάζεις το αύριο. Έχεις μόνον τον παρόντα χρόνο. Ζήσε εδώ και τώρα. Με ότι έχεις και όπως μπορείς. Εδώ και τώρα.

Για την ελευθερία έχει ματώσει χιλιάδες φορές η ανθρωπότητα. Για να την έχεις, χρειάζεσαι "Αρετή και Τόλμη". Και τα δύο μαζί, όχι το ένα. θυμήσου ότι πολλές φορές η πραγματική φυλακή είναι μέσα μας. Εσύ είσαι ο δεσμοφύλακας του εαυτού σου, εσύ κρατάς το κλειδί.

Τα βιώματά σου είναι ανεξίτηλα, δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Μπορείς όμως να τα τακτοποιήσεις και να αποφασίσεις εσύ για τον τρόπο που θέλεις να συνεχίσεις τη ζωή σου.

Μάθε να ζητάς βοήθεια όταν δεν μπορείς. Δεν είναι αδυναμία, είναι το αντίθετο, είναι δύναμη.

Βάλε τη χαρά στη ζωή σου. Δυνατά και σταθερά. Πάλεψε για να την έχεις και να την κρατήσεις, διώχνει κάθε φόβο μακριά. Και η χαρά δεν είναι μόνη της. Έχει πάντα μαζί της την πίστη και την ελπίδα, τις δύο αδελφές της.

Η αγάπη πολλά αντέχει και άλλα τόσα τα γιατρεύει. Δώσε και πάρε όση αγάπη μπορείς. Γενναιόδωρα, χωρίς τσιγγουνιές.

Έρωτας για τη ζωή, έρωτας για τους ανθρώπους. Μη σταματήσεις "να θέλεις". Μην εγκαταλέιψεις τα όνειρα σου. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι μίζερη. Και αφού η ζωή είναι ένα ταξίδι, κοίτα να απολαύσεις όλη τη διαδρομή.

"Σαν να βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος
......................................................
.....................................................
....................................................
Κι αν πτωχική την βρείς, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σόφος που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν".

Αποσπάσματα από το ποίημα Η Ιθάκη του Κώστα Καβάφη

Γρίφος Θησαυρού
Λύση: Οι παίκτες πρέπει να βρουν μέσα στον κήπο του Ζαππείου, την προτομή του ποιητή Ιωάννη Πολέμη. Στη συνέχεια πρέπει να αναγνωρίσουν την εθελόντρια του Πανελληνίου Συλλόγου, η οποία στέκεται όρθια δίπλα στην προτομή. Η εθελόντρια μόλις ακούσει το σύνθημα, δηλαδή το όνομα "Ιωάννης Πολέμης", θα δώσει στον νικητή τον κρυμμένο θησαυρό. Νικητής είναι όποιος φθάσει πρώτος.

treasurebox

Ποιήμα " ... Προορισμός Υγεία"

Την υγειά σου για να έχεις
θα σου πω τι να προσέχεις.

Τρώγε λίγο απ' όλα τα καλά
και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Κάνε συχνά γυμναστική
ή άλλη άσκηση που εσένα συγκινεί.

Κόψε τσιγάρο και ποτό
κάλλιο να το ρίξεις στο χορό.

Να έχεις ύπνο ελαφρύ
την διάθεση καλή και σκέψη θετική.

Τις πίκρες μέσα σου μη βάζεις
κράτα όσα πρέπει να βαστάζεις.

Πέτα το άγχος μακριά,
στα όρη, στ' άγρια βουνά.

Θέλεις γέλιο, γαλήνη και χαρά
για να φθάσεις μακριά.

Γιατρό και εξέταση μην φοβηθείς
την υγειά σου πρέπει να σκεφθείς.

Από κοπέλα 20 ετών
και όσο μεγάλη νάσαι,
βάλε στο στήθος σου φρουρό
την ψηλάφιση από τον γιατρό.

Μια φορά το μήνα
στον καθρέφτη σου κοιτάξου
και μοναχή σου εξετάσου.

Αν έφθασες 40 και ακόμα πιο μεγάλη,
στις εξετάσεις για το στήθος σου
η μαστογραφία παίρνει τη σκυτάλη.

Του κορμιού σου την γεωγραφία
θα την δείξει η μαστογραφία,
κάθε χρόνο μια φορά
για να κοιμάσαι μια χαρά.

Κάνε τακτικά τον έλεγχό σου,
όπως σε ορμηνέψει ο γιατρός σου,
αφού τον ψάξεις και τον βρεις
και με υγεία πορευτείς.

Δημιουργός ποιήματος: Ελένη Λέκα


Οι γρίφοι

1ος Γρίφος:
Ψάξε να βρεις μια ημερομηνία που έχει σημαντικό νόημα για όλους μας. Πώς θα την βρεις; Θα σε βοηθήσει "Το τρελοκάραβο", ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Μια από τις στροφές του ποιήματος πρέπει να λογαριάσεις για τα καλά, αυτή που λέει:
"Κατακλυσμούς ποτέ δεν λογαριάσαμε,
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε"
Για να κάνεις σωστό λογαριασμό, πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά όλες τις στροφές του ποιήματος, με τη σειρά ...
Και μιας και μιλάμε για τρελοκάραβο, ταξιδεύει ακόμα και χωρίς πυξίδα, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και όλες τις εποχές του χρόνου. Τα καλύτερα όμως ταξίδια του τα κάνει τον μήνα που έχει κάτι κοινό με όλες τις εποχές μαζί.
Αν βρήκες την ημερομηνία, αυτή θα σε οδηγήσει στη λέξη που ζητάς.
ΛΥΣΗ: Η λέξη είναι ΥΓΕΙΑ.
Η ημερομηνία που παραπέμπει στην ΥΓΕΙΑ είναι 7 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η στροφή του ποιήματος που δόθηκε είναι η 7η στροφή και ο μήνας που έχει σχέση με όλες τις εποχές είναι ο Απρίλιος, 4ος μήνας του χρόνου - 4 εποχές.

2ος Γρίφος:
Μια φορά και έναν καιρό, τα πολύ παλιά - παλιά χρόνια, τα μυθικά, ζούσε ένας όμορφος και μάλλον παράξενος νέος με την γυναίκα του που την αγαπούσε πολύ γιατί ήταν πάντα ήρεμη και χαλαρή. Το παρατσούκλι του ήταν "βασιλιάς" ή "άρχοντας", γιατί έτσι τον έβλεπαν άνθρωποι και θεοί. Και αυτό γιατί έκανε αυτό που ήθελε όποτε εκείνος το ήθελε, δηλαδή βοηθούσε τους κουρασμένους, ακόμα και χωρίς την θέλησή τους. Έτσι, άλλοτε ευχαριστούσε τους ανθρώπους και άλλοτε τους στεναχωρούσε. Η γυναίκα του που δν ήθελε να κουράζεται κι να έχει άγχος, τον υποστήριζε με την γαλήνη που διέθετε.
Το ζευγάρι έκανε 4 παιδιά, αγόρια. Τα παιδιά ως αναμενόμενο, ακολούθησαν την οικγενειακή επιχείρηση. Μόνον που είχαν και αυτά τα δικά τους χούγια. Του μεγάλου του άρεσε να μεταμφιέζεται σε μασκαρά και να παρουσιάζεται έτσι στους άλλους. Ο δεύτερος ήταν άγριος και τρόμαζε. Ο τρίτος ήταν παραμυθατζής με μεγαλη φαντασία και ο τέταρτος ήταν ο ρεαλιστής της οικογένειας, ο πραγματιστής. Και περνούσαν τα χρόνια ... και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!
Από αυτή τη φαμίλια, ποιός κρύβεται μέσα στο ποιήμα;
ΛΥΣΗ: Η λέξη είναι ΥΠΝΟΣ.
Ύπνος είναι το όνομα του πατέρα της οικογένειας, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.

3ος Γρίφος:
Συμπλήρωσε τη λέξη που λείπει στο κείμενο που ακολουθεί και θα έχεις την απάντηση του γρίφου.
"Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δύο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη .......... Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος."
(Επίκουρος 341-270π.Χ. Αρχαίος φιλόσοφος)
ΛΥΣΗ: Η λέξη είναι η ΧΑΡΑ.

4ος Γρίφος:
Στους πρωτόγονους ήταν ανάγκη για να επιβιώσουν (να κυνηγήσουν ζώα, να βρουν τροφή κλπ). Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για άλλους σκοπούς, θρησκευτικούς, ψυχαγωγικούς κ.α. Στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε από το 2.500π.Χ. για θεραπευτικούς σκοπούς και μακροζωία.
Στην Αρχαία Ελλάδα απέκτησε τέτοια σπουδαιότητα που φιλόσοφοι, ιατροί αλλά ακόμη και νομοθέτες όπως ο Σόλων, ασχολήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 5ο Αγώνα ανακηρύχτηκε ως επιστήμη ισάξια με την ιατρική. Στον σύγχρονο κόσμο, όλοι μιλούν για τα οφέλη που έχει.
ΛΥΣΗ: H λέξη είναι ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.

5ος Γρίφος:
Διάβασε προσεκτικά και θα καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τη διήγηση:
"Η περιοχή ήταν άγνωστη και δύσβατη. Δεν ξέραμε τους κινδύνους που μπορεί να έκρυβε. Πολλά είχαμε ακούσει, μύθους ή αλήθειες. Πιθανόν να υπήρχαν κρυμμένα άγρια ζώα, παγίδες που δεν φαινόντουσαν, χλωρίδα επικίνδυνη για μολύνσεις. Δεν το ρισκάραμε και επιπλέον δεν θέλαμε παραπανίσιο άγχος στο ταξίδι. Πήραμε μαζί μας έναν ιχνηλάτη που τα μάτια του μπορούσαν να διακρίνουν, όσα τα δικά μας δεν μπορούσαν. Για μεγαλύτερη σιγουριά έφερε και νέας τεχνολογίας ειδικούς ανιχνευτές, που σάρωναν όλη την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή και μπορούσαν να αναγνωρίσουν οτιδήποτε θα μας έβαζε σε κίνδυνο. Έτσι διαβήκαμε με ασφάλεια και ευτυχώς για εμάς, δεν κινδυνέψαμε."
ΛΥΣΗ: Η λύση είναι ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Οι ειδικοί ανιχνευτές νέας τεχνολογίας, παραπέμπουν στα σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα και ο ιχνηλάτης παραπέμπει στον ειδικό γιατρό ακτινολόγο - ακτινοδιαγνωστή. Οι κίνδυνοι που μπορεί να είναι κρυμμένοι σε μια άγνωστη περιοχή, παραπέμπουν στους κινδύνους που ενδεχομένως να υπάρχουν, χωρίς να φαίνονται, στην περιοχή των μαστών μας.

6ος Γρίφος:
Βάλε φαντασία όπως στα παιδικά παραμύθια, μαζί με λογική σκέψη και εύκολα θα βρεις την απάντηση:
1Κ έχει 9Γ και 3Σ
ΛΥΣΗ: Η λέξη είναι ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ.
Τον συναντάμε σε πολλά παιδικά παραμύθια. Η λέξη καθρέφτης αρχίζει από το γράμμα Κ, έχει 9 γράμματα (9Γ) και 3 συλλαβές (3Σ)

7ος Γρίφος:
Ένας χώρος αρκετά μεγάλος, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει πάρει το όνομά του από έναν Εθνικό Ευεργέτη, καταγόμενο από νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Αντίστοιχα, ένας παρόμοιος χώρος ακόμα μεγαλύτερος, βρίσκεται σε άλλο Δήμο της Αττικής, κοντά στον Πειραιά, που έχει το όνομα ενός Αγίου της εκκλησίας μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτούς τους χώρους θα βρεις την απάντηση του 7ου γρίφου. Και τι σύμπτωση! Ο Εθνικός Ευεργέτης έχει το όνομα του Αγίου.
ΛΥΣΗ: Η λέξη είναι ΦΡΟΥΤΑ ή ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
Ο Εθνικός Ευεργέτης είναι ο Ιωάννης Βαρβάκης, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Βαρβάκειος Αγορά στο κέντρο της Σθήνας. Ο Δήμος κοντά στον Πειραιά είναι ο Άγιος Ρέντης όπου εκεί βρίσκεται η κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας. Φρούτα και λαχανικά υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην κεντρική αγορά του Ρέντη, αλλά και στη Βαρβάκειο Αγορά.