Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παραμένουν τα κύρια όπλα του κοινού κατά του καρκίνου!

Σημαντικά νέα δεδομένα συζητήθηκαν μεταξύ ιατρών και κοινού κατά την 2η ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο. Την ημερίδα διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), σε συνεργασία με τις οργανώσεις "Αγκαλιάζω", "Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "'Αλμα Ζωής"" και "ΚΕΦΙ" και διεξήχθη την 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Η ημερίδα ξεκίνησε εστιάζοντας στον καρκίνο του πνευμόνος, που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά στον γυναικείο πληθυσμό, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού ως αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ευρώπη. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση του καπνίσματος μεταξύ των γυναίκων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον ορατά. Σημαντική εξέλιξη στην έγκαιρη διάγνωση αποτελούν οι χαμηλής ισχύος αξονικές τομογραφίες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα παρακολούθησης όσων τοποθετούνται σε ομάδες υψηλού ρίσκου.

Σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι γιατροί ανέφεραν ότι η διαδικασία της κολονοσκόπησης δεν πραγματοποιείται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, ακόμα και στον πληθυσμό αυξημένου κινδύνου, αν και παραμένει η καλύτερη μέθοδος πρόληψης. Συγκεκριμένα, προτείνεται ετήσιος έλεγχος μετά την ηλικία των 50, ενώ στις ομάδες αυξημένου κινδύνου οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινούν από τα 40 έτη.

Στην ημερίδα αναφέρθηκε το όπλο της γενετικής συμβουλευτικής απέναντι στον καρκίνο του μαστού, στις γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2. Αναλύθηκε εκτενώς η σημασία της σωστής ανάλυσης των δεδομένων, και οι επιστήμονες συμφώνησαν πως η όποια προληπτική ή θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, με την καθοδήγηση των ειδικών αλλά και την στήριξη από όλη την οικογένεια.

Στο "καυτό" ζήτημα των ανασφάλιστων, ε κτενείς αναφορές για τα καθημερινά προβλήματα αυτών των συναθρώπων μας έγιναν από εκπροσώπους των οργανώσεων "ΑγκαλιάΖΩ", "Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής" και "ΚΕΦΙ", αλλά και για τις δράσεις των συλλόγων. Ειδικοί του χώρου της Υγείας, (όπως οι κ.κ. Σουλιώτης, Τούντας, Φρουζής και Σκανδαλάκης) τοποθετήθηκαν με εκτιμήσεις και προτάσεις για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ενώ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για δομικές αλλαγές προς βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις.

Αισιόδοξο τόνο έδωσε η ανάλυση του ρόλου της τεχνολογίας στην ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο. Μέσω των νέων τεχνολογιών, η έγκαιρη ενημέρωση, έγκυρη πληροφόρηση και άμεση στήριξη είναι πλέον πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, η σύνοψη της ημερίδας θα είναι διαθέσιμη από μια πρωτοποριακή πλατφόρμα ενημέρωσης και στήριξης ασθενών με καρκίνο, με΄σω της ιστοσελίδας www.careacross.com/videos, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα θα δέχεται τις ερωτήσεις του κοινού προς την επιστημονική ομάδα.