Σημαντικά θέματα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών

Σύλλογοι Ασθενών: Θέλουμε ισότιμο ρόλο στον σχεδιασμό αποφάσεων

Μεγάλη συμμετοχή και σημαντικά θέματα στο τραπέζι διαλόγου του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών. 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα συζήτησαν με όλους τους εταίρους στην υγεία μια σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τους ασθενείς, αξιολόγησαν τις πολιτικές υγείας που υλοποιούνται από την πολιτική ηγεσία, ως προς την αξία τους για τους ασθενείς και την προαγωγή της υγείας εν γένει, και διατύπωσαν προτάσεις για μείζονα ζητήματα που αφορούν το σύστημα υγείας και τους ασθενείς. Οι σύλλογοι εξέφρασαν την απαίτηση να έχουν ισότιμο ρόλο στο σχεδιασμό αποφάσεων που τους αφορούν. Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κύριο Λεωνίδα Γρηγοράκο και την Υφυπουργό Υγείας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα.

Ο κύριος Γρηγοράκος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η κρίση παρέσυρε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών υγείας, με δυσμενές αποτέλεσμα στους αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας, τους ασθενείς. Τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να ισορροπήσει το σύστημα και να βελτιωθούν οι σχέσεις του Υπουργείου με τους ασθενείς, οι οποίες έχουν διαταραχθεί. Ειδικά για τα Νοσοκομεία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του Υπουργείου για προσλήψεις. Η Υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου ανέφερε ότι στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο περιλαμβάνονται:
- Η ένταξη των ανασφάλιστων στην ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας,
- σχεδιασμός ενός Προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων σε ασθενείς,
- καθώς και τα μέτρα για τους ψυχικώς πάσχοντες.
Επίσης, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας γίνεται προσπάθεια να λυθεί το θέμα των ΚΕΠΑ. Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, ανέφερε την πρωτοβουλία για τον ιατρικό φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ και από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε Νοσοκομεία.

Από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής, η κυρία Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος ΔΕΔΙΔΙΚΑ - Διασωματειακής Επιτροπής Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο και Αντιπρόεδρος ECPC, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε παθητικά να συμβεί από άλλους, αλλά αρχίζει με τον καθένα από εμάς.

Ο κύριος Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην ΠΦΥ, επεσήμανε τα αυξημένα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης που μαστίζει τους γενικούς ιατρούς της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται επειγόντως πρωτόκολλα φροντίδας για αστέγους και φτωχούς. Τέλος, ανέφερε ότι πλέον ελαττώνεται η χρήση ΠΦΥ στα χρόνια της κρίσης.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2014 διοργανώθηκε στο χώρο του συνεδρίου Workshop με θέμα "Βιώσιμες Οργανώσεις Ασθενών σε Εποχή Οικονομικής Κρίσης". Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες για τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου και στρατηγικής επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να ετοιμάσουν πειστική τεκμηρίωση για την υποστήριξη αιτήματός τους.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη Health Daily της Boussias Communications, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014.