Η εξέταση Oncotype DX

Έχουμε ακούσει πολλά για την εξέταση Oncotype DX. Λίγες όμως από εμάς γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση που αναλύει τα επίπεδα έκφρασης 21 γονιδίων σε ένα γυναικείο δείγμα καρκίνου του μαστού. Ο Χρήστος Χριστοδούλου, Παθολόγος - Ογκολόγος απαντά στις ερωτήσεις μας!

Τι είναι η εξέταση Oncotype DX;

Το Oncotype DX είναι μια διαγνωστική εξέταση που απευθύνεται σε γυναίκες με αρχικού σταδίου καρκίνο του μαστού με σκοπό, να προσδιοριστεί η πιθανότητα υποτροπής της νόσου όπως επίσης και η υποομάδα των ασθενών που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθεί από την χημειοθεραπεία.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε ένα μικρό κομμάτι του καρκινικού ιστού που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της αρχικής εγχείρησης (μερική ή ριζική μαστεκτομή). Ο ιστός αυτός συνήθως φυλάσσεται στο νοσοκομείο που έγινε η επέμβαση εγκλεισμένος σε κύβο παραφίνης. Το Oncotype DX εξετάζει την δράση 21 διαφορετικών γονιδίων στον καρκινικό ιστό του μαστού.

Ποιοι ασθενείς ενδείκνυται να κάνουν την εξέταση;

Γυναίκες με πρόσφατα διαγνωσμένο πρώιμο καρκίνο μαστού, ο οποίος έχει θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, αρνητικό cerB2 και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες. Γίνεται έρευνα και σε άλλες υποκατηγορίες αρχικού σταδίου καρκίνου του μαστού, που όμως είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν συνιστάται στην κλινική πράξη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κάνει κάποια γυναίκα την εξέταση;

Να το κρίνει ο γιατρός της και να υπάγεται στην προαναφερθείσα κατηγορία, δηλαδή να έχει πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού ο οποίος έχει θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, αρνητικό cerb2 και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Ποιες πληροφορίες δίνει η εξέταση Oncotype DX και με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει;

Το αποτέλεσμα του Oncotype DX περιλαμβάνει έναν αριθμό από το 0 έως το 100 που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα υποτροπής (recurrence score). Γυναίκες με χαμηλή πιθανότητα υποτροπής έχουν λιγότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από χημειοθεραπεία και ο γιατρός προτείνει μόνο ορμονοθεραπεία.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Η εξέταση χρειάζεται συνήθως 10 έως 14 ημέρες από την παραλαβή του ιστού από το εργαστήριο που διενεργεί την εξέταση.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείται η εξέταση Oncotype DX;

Η εξέταση γίνεται όταν κρίνει ο γιατρός της και όταν η γυναίκα έχει πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού ο οποίος έχει θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, αρνητικό cerb2 και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Ποιο είναι το κόστος της εξέτασης αυτής;

Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 2.500€*.

Καλύπτεται η εξέταση από κάποιον ασφαλιστικό φορέα;

Στην Ελλάδα η εξέταση Oncotype DX δεν καλύπτεται δυστυχώς από κανέναν ασφαλιστικό φορέα.

Είναι η εξέταση εγκεκριμένη;

Η εξέταση αυτή είναι εγκεκριμένη από τον FDA (Οργανισμό Φαρμάκου Η.Π.Α.), ο οποίος είναι αντίστοιχος του Ελληνικού Ε.Ο.Φ.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την εξέταση Oncotype DX;

Η εξέταση Oncotype DX δεν γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία παρά μόνο σε ιδιωτικά εργαστήρια μοριακής βιολογίας. Συνήθως τα εργαστήρια αυτά αποστέλλουν τον καρκινικό ιστό του μαστού σε αντίστοιχα εργαστήρια των Η.Π.Α., όπου διεξάγεται η εξέταση.

Χρήστος Χριστοδούλου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Αναπληρωτής Διευθυντής Β' Ογκολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Metropolitan

* Η εξέταση Oncotype DX, με βάση τα σημερινά δεδομένα, (Απρίλιος 2011), στοιχίζει 3.500€.